Als productiemedewerker bent u dagelijks verantwoordelijk voor het bedienen en controleren van machines en het assembleren van producten. Omdat dit werk niet zonder risico’s is, volgt u nauwgezet de nodige veiligheidsprocedures om ongelukken te voorkomen. Maar in een omgeving waarin machines en materialen gevaarlijk zijn, gaat het toch regelmatig mis. Juist omdat ongevallen met letselschade nooit helemaal te voorkomen zijn, is het goed om te weten hoe u moet handelen en waar u terecht kunt voor hulp.  

Wanneer is sprake van een bedrijfsongeval?

Een bedrijfsongeval of arbeidsongeval is een gebeurtenis op het werk of onder werktijd die leidt tot schade aan uw gezondheid. Het kan bijvoorbeeld gaan om een ongeval in een fabriek, op een bouwplaats of bij het werken aan de weg. In Nederland gebeuren dagelijks bedrijfsongevallen waarbij mensen gewond raken of overlijden. Bent u opzoek naar een advocaat voor een bedrijfsongeval in Tilburg of twijfelt u? Neem dan contact op met haartsenletselschade.nl.

Omdat het belangrijk is dit soort ongevallen zoveel mogelijk te voorkomen en van deze ongevallen te leren, houdt de Nederlandse Arbeidsinspectie streng toezicht op de naleving van Arbeidsomstandighedenwet. Volgens die wet moet een bedrijfsongeval waarbij ernstig letsel ontstaat of waarbij iemand overlijdt door het bedrijf bij de inspectie worden gemeld. Vervolgens vindt er een ongevalsonderzoek plaats. 

Wat kunt u doen na een bedrijfsongeval?

Als u tijdens uw werk te maken krijgt met een ongeval, is het belangrijk om de volgende stappen te doorlopen:

Wat verstaan we onder letselschade?

Onder letselschade verstaan we de materiële en immateriële gevolgen die u als gevolg van een ongeval oploopt. Uw letselschade kan bestaan uit diverse schadeposten, zoals verlies van inkomsten, (extra) kosten van medische behandelingen, hulpmiddelen en de kosten van hulp in de huishouding. Voor vergoeding van uw immateriële schade, zoals de pijn en de ongemakken waarmee u door het ongeval te kampen heeft, bestaat de schadepost smartengeld.  

Voor uw letselschade kunt u de veroorzaker van het ongeval of de partij die ervoor verantwoordelijk is aansprakelijk stellen en een schadevergoeding vorderen. Bij een bedrijfsongeval is dat vaak de werkgever of opdrachtgever. 

Wie is aansprakelijk voor uw schade bij een bedrijfsongeval?

Bij een bedrijfsongeval waarbij u als werknemer letselschade oploopt, is meestal de werkgever aansprakelijk. Dit heet werkgeversaansprakelijkheid. De werkgever zal moeten aantonen dat al het nodige is gedaan om het ongeval te voorkomen, om onder de aansprakelijkheid uit te komen. Meestal lukt dat niet, de zorgplicht van werkgevers is erg zwaar. Ongevallen vallen vaak onder de verantwoordelijkheid van de werkgever.

Bedrijven zijn normaal gesproken verzekerd tegen aansprakelijkheid voor bedrijfsongevallen.  

Waar kunt u terecht voor deskundige juridische hulp?

Juridische hulp bij het verhalen van uw letselschade is onmisbaar. Een letselschadespecialist, bijgestaan door een medisch adviseur, beschikt over de juridische en schadetechnische kennis en ervaring om uw schade nauwkeurig in kaart te brengen en ervoor te zorgen dat al uw schade wordt vergoed. 

Bij het zoeken naar een letselschadespecialist is het verstandig om te letten op het Nationaal Keurmerk Letselschade. Bij een keurmerkkantoor weet u zeker dat u in goede handen bent!